!!! 80. výročí bombardování Ostravy

Dne 29. srpna 2024 uplyne právě osmdesát let od okamžiku, kdy byla Ostrava v průběhu 2. světové války postižena leteckým bombardováním. Shodou okolností patřil tento nálet k těm nejničivějším; přestože hlavním cílem byly samozřejmě průmyslové závody, zasažen byl i střed města, nemocnice v Zábřehu nebo tamní vilová čtvrť (což dodnes připomíná název ulice V Troskách).

Abychom připomněli památku obětí této tragické události, přinášíme Vám jmenný seznam, jehož autorem je pan Svatopluk Kučera z Prostějova. Soupis, zhotovený ve spolupráci s Archivem města Ostravy, je výsledkem pečlivé rešerše v matričních dokumentech, i přesto však neobsahuje jména všech obětí, jichž bylo více než 400 a ne všechny se podařilo blíže identifikovat (jmenný seznam ke stažení).

Purkyňova ulice v Moravské Ostravě po bombardování

Průhled ulicí Purkyňovou, vpravo německá škola (dnes proluka mezi ulicemi Purkyňova a Zámecká)

Masarykovo náměstí po bombardování

Masarykovo náměstí, severní fronta (dva domy na snímku vpravo byly později zbořeny)

Pohled z budovy spořitelny na hotel Imperial po bombardování

Pohled z budovy spořitelny (dnes radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz) na hotel Imperial (vlevo) a na dům, na jehož místě se dnes nalézá parkoviště

Zničený obchodní dům Nesselroth

Zničený obchodní dům Nesselroth na nároží ulic Nádražní a 28. října (dnes se v těchto místech nalézá objekt pojišťovny Generali)

Zničené domy na ulici 28. října

Zničené domy na ulici 28. října (dnes zčásti parkoviště a park před hotelem Imperial)

Další fotografie a podrobnější údaje o průběhu náletu dne 29. srpna 1944 naleznete na stránkách Encyklopedie města Ostravy.